Menu


Debatteren in de klas

Inleiding

Debatteren als werkvorm- en leervorm in de les is echt niet alleen geschikt voor Nederlands of Maatschappijleer. Debat kan ingezet worden voor een breed scala aan leerdoelen die de leerlingen gaan behalen. De cursus is daaarom geschikt voor docenten Aardrijkskunde, Biologie, Economie, Filosofie, Engels, Geschiedenis, Klassieke Talen, Maatschappijleer en –wetenschappen, Natuurkunde, Nederlands, Wiskunde en alle andere geïnteresseerde docenten. We zijn er dan ook van overtuigd dat debat als werkvorm bij elk schoolvak van toegevoegde waarde is. Zelfs bij exacte vakken komen ethische kwesties naar voren die via debat kunnen worden belicht. Bovendien is overtuigingskracht en uitleg cruciaal, ook bij vakken als wiskunde of natuurkunde. Door debat als oefening te gebruiken, kunnen leerlingen hun spreekvaardigheid versterken en leren ze hun kennis en expertise effectief over te brengen aan anderen, zelfs aan leken.

Wat levert het je op?

Het doel van de bijeenkomsten is om docenten de vaardigheden en inzicht te geven dat de integratie van debat in hun lessen als (interactieve) leervorm bijdraagt aan de ontwikkeling van kritische denk-, luister-, en spreekvaardigheden bij leerlingen. Om het echt in de vingers te krijgen, ga je zelf oefenen met bruikbare debat- en werkvormen.

Na afloop kun je:

  • Leerlingen enthousiast maken om te spreken voor de klas.
  • Leerlingen burgerschapsvaardigheden en kritische vaardigheden bijbrengen.
  • Debatten organiseren en begeleiden in de klas.
  • Werkvormen toepassen om leerlingen beter te leren presenteren en structureren.
  • Leerlingen beter laten argumenteren en samenvatten in debatten.
  • Lesstof verlevendigen met snelle debatvormen.
  • De theorie achter debatten en argumentatie inzichtelijk maken voor leerlingen.
  • Veiligheid bieden aan onzekere leerlingen en beter omgaan met spreekangst.
  • Geschikte debatstellingen formuleren.
  • Leerlingen begeleiden in een debatclub.
  • Debatten beoordelen voor een cijfer, schoolexamen.
  • De beoordeling van debatten helder onderbouwen.

Over de DebatUnie

De DebatUnie werd in 2009 opgericht door Rob Honig. Rob liep als scholier een hardnekkige spreekangst op. Als student in Leiden werd hij lid van de debatclub als een vorm van therapie. Dat groeide uit tot veel meer, want in zijn studietijd won hij vervolgens de Oxford, Cambridge en Europese Kampioenschappen debatteren als non-native-speaker. Zijn eigen ontwikkeling motiveerde hem om de DebatUnie op te richten, een organisatie met de missie om debat als lesmethode breed beschikbaar te maken in het onderwijs. Specifiek om jongeren de ontwikkelingskans te bieden die hij zelf op hun leeftijd had gemist. Tegenwoordig bereikt zijn organisatie scholen van alle onderwijssoorten en in alle Nederlandssprekende landen.

Aanvullende informatie

Voor wie: Docenten VO
Wanneer: 18 november 2024, 2 december 2024, 13 januari 2025 & 3 februari 2025
Waar: Onderwijs Service Bureau (OSB)
Tijd: 16.00 - 19.00 uur
Trainer: DebatUnie
Kosten: 250 euro 
Bijzonderheden: Er wordt voor een lichte maaltijd gezorgd.